ESSO - Indian National Centre for Ocean Information Services

(An Autonomous Body under the Ministry of Earth Sciences, Govt. of India)
Home ITCOocean "Ocean Observations to Societal Applications"

POGO – ITCOocean Training Program
on

"Ocean Observations to Societal Applications"

31 October - 05 November 2022

Organized by
International Training Centre for Operational Oceanography (ITCOocean) ESSO-INCOIS, Hyderabad, India

in collaboration with
Andhra University, Visakhapatnam


Overview:

This course is being organized to develop capacity of Small Island Developing States (SIDS) from the Indian Ocean and the IO Rim countries incl. GOOS Members, POGO members, etc to making use of ocean observations for societal applications. The training is envisaged to contribute to the proposed outcomes of Ocean Decade on "A Predicted Ocean" and "A safe Ocean”.

Aims and Objectives:

  • To provide the trainees with extensive theory and hands-on to various ocean observatories
  • To impart the know-how from INCOIS experience and case-studies on how to put ocean observations to use for societal benefits
  • To equip trainees with expertise on development of operational ocean information and advisory services.

Learning Outcomes:

  • Knowledge and understanding to the ocean observations and it’s intertwining to the operational information and advisory services.

Target Audience:

Target audiences include, but are not limited to, the following:

  • Postgraduate students.
  • Staff and researchers working on ocean observations and its applications
  • Marine industry professionals

Course Pre-requisites:

  • Candidates should have a basic knowledge of marine properties and parameters and preferably be working in institution which has access to marine observations
  • Seaworthiness (part of the training i.e., field sampling will be on a boat)
  • Working knowledge of English.
  • Participants should preferably bring their own laptops.

Important Dates:

Applications are open during: 16 August – 11 September 2022
Tentative announcement of selected participants: 19 September 2022
Course Dates: 31 October – 05 November 2022

Application Process :

Click to apply:
https://forms.gle/gEeLt4shNrRaKJYs8

Course Fees :

There are no fees for this course

Fund support:

  • Limited funding support is available for facilitating the participation of the applicants. Preference for funding will be given to the participants from Small Island Developing States (SIDS) from Indian Ocean, POGO Members, IOGOOS Members and other IO Rim countries.
  • We encourage applicants to obtain alternative sources of funding either partially or fully to support their participation in the training program.
  • Participants who seek funding support need to clearly describe the support they seek from course organizers and provide details of any co-funding secured in the relevant section of the application form.

Faculty Members’ Institutions:

  • Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS)
  • Andhra University
  • Indian Institute of Tropical Meteorology (IITM)
  • Indian Institute of Technology (IIT Kharagpur)
  • Indian Meteorology Department (IMD)
  • National Institute of Ocean Technology (NIOT)
  • National Remote Sensing Centre (NRSC)
  • GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research, Kiel, Germany
  • National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), USA
  • SAEON/University of Cape Town, South Africa

Venue :

The training course will be held at ITCOocean, Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS), Hyderabad, India.

Contact details of the ITCOocean Coordinator:

ITCOocean Coordinator
International Training Centre for Operational Oceanography (ITCOocean)
Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS)
(Ministry of Earth Sciences, Government of India)
"Ocean Valley", Pragathi Nagar (B.O.)
Nizampet (S.O.), HYDERABAD - 500 090
TELANGANA
INDIA
Tel : +91 40 23895000
Fax : +91 40 23895001
E mail : itcoocean@incois.gov.in

Tentative Agenda

(all times are in IST, GMT +05:30)

Arrival at Hyderabad by end of day, October30, 2022

DAY 1: Monday – October31, 2022

Time

Activities

09:45-10:00

Setting the scene & welcome

10:00-10:30 (30 minutes)

Welcoming remarks by Host/s

Opening remarks by Partner Institutes:

  • ITCOocean/INCOIS
  • POGO
  • CLIVAR/IOC-GOOS IORP

Course Overview, Objectives, etc.

10:30 – 10:45 (15 mins)

Participants brief self-introduction

Virtual Group photo

10:45 – 11:00 (15 mins)

Tea Break

11:00 -11:45 (45 mins)

Keynote 1: The Ocean Observations and their role in the society

11:45 – 12:30 (45 mins)

Overview of the Indian Ocean Observations Network

12:30 – 13:15 (45 mins)

Satellite Oceanography for Ocean Services

13:15 – 14:00 (45 mins)

Lunch Break

Ecosystem Services

14.00 – 15:00 (60 mins)

Marine Fishery Advisory Services

15:00 – 16:00 (60 mins)

Harmful Algal Blooms Information Services

16:00 – 16:15 (15 mins)

Tea Break

16:15 – 17:00 (45 mins)

Coral Bleach Alerts Services

DAY 2: Tuesday – November01, 2022 ocean Hazards

Time

Activities

09:30 - 10:15 (45 mins)

Keynote 2: The linkages between Ocean and Met observations

10:15 – 11:30 (15 mins)

Tea Break

11:00 – 11:45 (45 mins)

Ocean State Forecast – Predict the Ocean

11:45 – 12:15 (45 mins)

Wave Modeling applications

12:15 – 13:00 (45 mins)

Oil Spill Trajectory & Search and Rescue Operations

13:00 – 14:00 (1 hour)

Lunch

14:00 -15:00 (60 mins)

Tsunami Early Warnings

15:00-16:00 (60 mins)

Storm Surge Modeling applications

16:00 – 17:00 (60 mins)

Role of Ocean observations and Data assimilation in improving the track and intensity predictions of Tropical cyclones

DAY 3: Wednesday – November02, 2022 Oceanographic Data and Analysis

Time

Activities

09:30 - 10:15 (45 mins)

Heterogeneous data of Indian Ocean and its applications

10:15 – 11:15 (60 mins)

Data Assimilation and its applications + (Optional)Hands-on on assimilation

11:15 – 11:30 (15 mins)

Tea Break

11:30 – 12:15 (45 mins)

Modeling for Ecosystem based Services

12:15 – 13:00 (45 mins)

IndOOS-2 towards climate services & feedback from Mozambique POGO/CLIVAR WorkshopSustained ocean observations — climate change and policy

13:00 – 14:00 (1 hour)

Lunch

14:00 -16:00 (120 mins)

Visit to INCOIS Labs (Wet & Dry Labs, IRMS Lab, preparations for field Trip)

16:00-16:45 (45 mins)

New technologies for ocean observations

Overnight travel to Visakhapatnam (Vizag) for Field trip
(Organizers will arrange train/bus)

DAY 4: Thursday – November03, 2022 Laboratory Sessions

Time

Activities

11:00-13:00

Handling wave-rider buoy data demo/practical

13:00 – 14:00

Lunch

14:00 onwards

Setting up laboratory and instruments (CTD, Radiometer) for field sampling

DAY 5: Friday – November04, 2022 Field Sampling and Analysis

Time

Activities

08:00 – 12:00

Field sampling (on hired boat)

12:00 – 13:00

Filtration and treating samples for analysis

13:00-14:00

Lunch

14:00-17:00

Sample Analysis / Instrument data processing / Hands-on

DAY 6: Saturday – November05, 2022 Field Sampling and Analysis

Time

Activities

09:30 – 11:00

Continue with Sample Analysis / Instrument data processing / Hands-on

11:00 – 11:30

Tea Break

11:30-13:00

Continue with Sample Analysis / Instrument data processing / Hands-on

13:00-14:00

Lunch

14:00-15:00

Continue with Sample Analysis / Instrument data processing / Hands-on

VALEDICTORY

15:00-15:30

Coastal and marginal sea observing instrumentation

15:30-16:00

Reflection of participants

16:00-16:15

Closing Remarks

Conclusion and Departure from Visakhapatnam (Vizag)